Wat ben jij toch goed in besluiten nemen! Oh, wat ben ik blij met jouw creativiteit….! Wat heb jij een leuk jasje aan vandaag! Zonder jou had ik dit niet gered….! Ik waardeer jouw doorzettingsvermogen! Een compliment krijgen is een groot cadeau en het leert je veel over jouw talent en ook over wat je kunt ontwikkelen.

Wat is het toch mooi om een compliment te krijgen. Jammer genoeg gebeurt het nog veel te weinig in werkend Nederland. Zit het niet zo in onze cultuur gebakken? Is het de Hollandse nuchterheid? Die vraag kun je het beste voor jezelf beantwoorden. Kun jij je nog herinneren dat je een complimentje gaf aan jouw collega, buurman, vrouw, of vriendin? Wat maakt dat jij een compliment geeft aan een ander? En wat vind je ervan om een compliment te geven. Ik geef ze heel graag. Zeker als trainer en coach draag ik bij aan de ontwikkeling van mensen en elke stap die gezet wordt door mijn cliënt is er één. Zeker als mensen hun gedrag veranderen dan vraagt dat moed en vertrouwen. Als ik als coach oprecht mijn waardering daarvoor uitspreekt dan versnelt dat het groeiproces enorm. De glimlach die ik dan bij de ander zie is voor mij zelf ook een geluksmoment op de dag.

Het effect van een compliment versterkt de onderlinge band en samenwerking

 Wat is dat een compliment?

Een compliment is een blijk van waardering, een stukje positieve feedback. Het geeft aan dat de ander iets positiefs heeft gezien in jou en dat ook uitspreekt. Dat kan een schouder-klopje of een gesproken woord zijn. De ander waardeert jou en is blij met jou. Het geeft aan wat je goed hebt gedaan en over welk talent je beschikt.

Het positieve effect van een compliment

Wat gebeurt er nu als er complimenten over en weer worden gegeven?  Complimenten dragen bij aan het versterken van een band met elkaar. Op werk versterkt dat de samenwerking en verhoogt het de collegialiteit en het plezier. Daarnaast wordt het zelfvertrouwen vergroot als je complimenten ontvangt en dat leidt tot betere resultaten op werk.

Welke type ontvanger ben jij en wat heb je te leren?

Weet jij nog wat je deed toen je een complimentje kreeg? Als ik mensen er naar vraag dan krijg ik verschillende reacties. Grofweg zijn er vijf type’tjes te herkennen:

  1. De ‘wegcijferaar’: Dit type reageert vaak met een “ach het stelde niks voor….dat doe je toch gewoon.” Dit type wuift de complimenten weg, kan er zelfs een beetje bij blozen en gaat snel weer over tot de orde van de dag. Dit type mag leren om stil te staan bij het cadeau en de tijd nemen om te realiseren dat die ‘doodgewone’ eigenschap een bijzondere kwaliteit is.
  2. De “Perfectionist” : Deze kan jouw compliment ontkennen en er een negatieve kant aan toevoegen. Dit type zegt bijvoorbeeld: “Nou ik vond het niet goed want……ik ben nog vergeten om……als ik dit nou maar nog had gedaan dan had het pas goed geweest. De perfectionist mag de lat wat minder hoog leggen maar dat gaat natuurlijk niet. Want dat is nou juist het probleem. Dit type kan zich het beste afvragen waarom hij/zij toch steeds zichzelf tergt met het perfecte onbereikbare wil behalen. Wanneer is iets goed genoeg voor jou?
  3. De “checker”: dit type twijfelt aan de oprechtheid van een compliment of denkt dat iemand het alleen zegt om iets van hem/haar gedaan te krijgen. Vaak is dit type onzeker over zichzelf. Hij/zij zal zeggen: oh hoezo? Of ‘wat heb je nu weer van me nodig?’ Dit type krijgt de tip om zuiver en bewust en hier in gesprek te blijven. Dit type is namelijk al vooruit aan het denken, en zo kun je nooit een cadeau ontvangen omdat de ruimte tussen geven en ontvangen figuurlijk te groot is. Adem eerst goed in en uit en maak desnoods even fysiek contact, een knikje of een hand op de schouder om te bedanken.
  4. De “spiegelaar”: deze persoon zal het gekregen compliment direct spiegelen en zeggen: o dank je, nou jij ziet er anders ook leuk uit vandaag hoor! Deze persoon weet zich geen houding te geven bij persoonlijke aandacht en verlegt deze direct terug naar de gever. Ook dit type heeft baat bij het letterlijk ontvangen van het compliment. De spiegelaar mag ook eerst in- en uitademen voordat er een reactie wordt gegeven. En daarbij letterlijk of figuurlijk naar het compliment kijken. Dus naar dat mooie jasje dat je aanhebt, of het terugblikken op de goed gegeven presentatie. En dan pas zeggen: dank je…ik heb je compliment gehoord.
  5. Tot slot de “open minded ontvanger” . Dit type luister echt naar jouw compliment en zegt ‘dank je wel’ . Deze persoon zou zelfs nog door kunnen vragen naar de gever in detail heeft gezien. Bij dit type wordt het compliment echt als een cadeau gezien. Deze persoon mag zo doorgaan en zelf ook weer complimenten uitdelen.

Zoals je leest zijn er vele soorten reacties mogelijk op complimenten en ik gun ieder zijn eigen feestje. Ieder persoon heeft wel eens een compliment gekregen. Dus kijk welk type jij bent en wat je kunt doen om een compliment vol te ontvangen.

Hoe je vanuit een compliment/kwaliteit kunt doorgroeien?

Heb je nou net een compliment gekregen, dan kun je nog een stapje verder gaan. Een compliment zegt iets over waar je goed in bent, over jouw kwaliteit. Een goede manier om jezelf verder te ontwikkelen is vanuit jouw kwaliteit een kernkwadrant te maken.

De bedenker Daniel Ofman heeft een manier bedacht om vanuit je kwaliteit ook jouw valkuil, uitdaging en allergie te kunnen benoemen. En dat is natuurlijk erg prettig omdat je zelf wel eens blind/ onbewust kan zijn voor je eigen gedrag. 

Hoe werkt het kernkwadrant?

Het kwadrant bestaat uit vier delen en je kunt starten vanuit elke bol. Hoe het model werkt zal ik uitleggen met een voorbeeld.

 

Bijv als jouw kwaliteit ‘daadkrachtig’ is, en je laat er teveel van het goede van zien, dan is de valkuil ‘drammerig’. Als je vervolgens wil weten wat dan je uitdaging is, bepaal dan het positief tegenovergestelde van de valkuil. Dat is dan ‘geduldig’. Tot slot kun je bepalen wat jouw allergie is. Dat is teveel van het goede vanuit de uitdaging. Dus als je teveel geduld laat zien dan kan dat als ‘passief’ beschouwd worden. Als daadkrachtig persoon zul je snel herkennen dat je niet tegen ‘passieve’ types kunt. Het mooie van dit model is dat je vanuit ieder kwadrant kunt starten. Dus als je merkt dat je je vaak stoort aan iemand dan kan de eigenschap van die persoon je juist helpen om voor jezelf jouw kwaliteit te benoemen. Want je hoeft dan alleen maar te bepalen wat het positief tegenovergestelde is van die eigenschap. En vanuit een gekregen compliment kun je dus ook jouw uitdaging gaan bepalen.

Dus een complimentje ontvangen kan je nog veel meer brengen dan een glimlach op je gezicht.

 

 

 

Bedankt voor het downloaden van mijn E-book

Ik wens je heel veel leesplezier met het E-book ‘ Ontdek de 7 essentials voor hardlopen in flow.  Je vindt het e-book direct in jouw mailbox. (check voor de zekerheid ook jouw spambox). En natuurlijk veel loopplezier. Want met de tips en inspiratie in het boek ga je veel lekkerder hardlopen. Go with the Flow

Geen koekie van eigen deeg? Geef toestemming om cookies te plaatsen als je mijn website bezoekt.