Hoe voel je je nu? Uhm…. [schouders worden omhoog gehaald]

Ja maar, wat voel je dan als dat je gebeurt? …Geen idee.

Ok…weet je nog hoe je je voelde in een eerdere situatie? Ik weet het echt niet.

Ben je dan boos, blij, bang of…..? Tja, ik denk dan misschien een beetje….

Bovenstaande antwoorden krijg je als je aan denkers vraagt hoe ze zich voelen. Of als je dit aan voelers vraagt die niet geleerd hebben zich uit te spreken over hun gevoel. Zeg maar zoals ik en dan kun je je een beetje ‘lost’ voelen. Gelukkig heb ik daar wat op gevonden. Want ik was klaar met ‘niet weten hoe te voelen’. Vandaar dat ik je wat tips ga geven om wel makkelijker bij jouw gevoel te komen. Ik noem het voor het gemak dat je leert ‘googlen’ met je hart. En wedden dat de rationele typjes en stoere zakelijke mannen en vrouwen hier stiekem best nieuwsgierig naar zijn. Ok, off we go!

Van coole kikker terug naar een sensitief persoon

Gevoelens bewust zijn, delen, en checken is niet iets wat ik geleerd heb vroeger. En met mij velen van mijn generatie. Ja, ik wist wel hoe een zacht fleece dekentje voelde, en hoe hard een rotsblok voelde. Ook herkende ik het als een griepje mij velde en ik me ziek voelde. Dat vertelde ik thuis echt wel. En dan werd er geweldig voor me gezorgd. Maar als ik boos, verdrietig, bang of teleurgesteld was dan had ik het er niet over. Niemand trouwens in mijn beleving! Gevoelens delen over de dagelijkse gedoe-dingen dat deden we zelden. Ik kreeg mee dat je dat ook niet ‘buitenshuis’ moest doen want dan kon je raar, zielig, kwetsbaar of zwak gevonden worden. En wij zijn groot, zeker, en sterk! Man wat heb ik mijn gevoel een tijd genegeerd. Dat was zo niet helpend! Ik werd zelfs op werk als een hele coole kikker beschouwd. Ja en dat niet ‘cool’ als eentje die vet stoer en gaaf was, maar ‘cool’ als eentje die te zakelijk en hard was!! Daar schrok ik zo van! Ik die van binnen van alles voelde maar van buiten niks liet merken en het ook niet kon verwoorden. Voor een hoog sensitief persoon als ik kostte mij dat bakken met energie

Toen ik ‘echt’ leerde voelen (wat niet direct zo simpel was) en het later ook leerde uit te spreken werden een hele hoop zaken makkelijker. Gesprekken met klanten, trainingen met deelnemers, keukengesprekken met mijn man, en zelfs opvoedstruggles met onze kids (ja, mama is boos!) werden nog net geen peuleschil, hahaha. Wat eerder als een zwakte werd gezien in mijn overtuiging, is een ongelofelijke kracht geworden!

Hoe leerde ik mijn gevoel voelen?

Door fysiek in beweging te komen. Ik besloot om eerst te leren voelen in iets wat ik leuk vond en goed kon. Als hardloopfan leerde ik hoe het voelde als ik te snel rende (uitgeput/teleurgesteld in mezelf). Ik leerde hoe het voelde als ik ’s avonds door een donker bos liep (bang). En ik ontdekte hoe blij ik kon zijn als ik een uurtje ‘me time’ nam door ontspannen in het park te rennen. Ik voelde mijn spieren, mijn lijf, mijn buik en borst, mijn ademhaling en hartslag. Zeg maar alles wat je ook bij je hebt als je op werk bent of als je thuis op de bank zit.  Ik leerde het steeds specifieker te voelen. Ik voel nu zelfs mijn hartslag zonder dat ik mijn hand op mijn borst of pols leg. Ik werd mij bewust van sensaties en gevoelens in mijn lichaam en ging dat gebruiken in privé en werk situaties. Zo ontdekte ik veel sneller hoe ik me voelde als ik bijvoorbeeld een vervelende mail kreeg. Of als een collega mij ineens overviel met een vraag. Of hoe ik me voelde als ik thuis kwam na een lange dag werk en mijn kids weigerden om mee te gaan vanaf de BSO (het is hier ook zoooo leuk….). Of hoe ik me voel als ik een mooie bos bloemen van mijn man krijg. 

5 tips in ‘voelen voor dummies’

In het begin was het alleen al voelen genoeg voor mij. Later heb ik geleerd hoe ik ook mijn gevoelens kon uiten. Eigenlijk gewoon door het te doen. En langzaam achter een veilig muurtje vandaan te komen. Waar ik je voor nu inzicht in wil geven is hoe jij zelf makkelijk kunt leren om beter te worden in ‘voelen’. Dus ik deel 5 tips in ‘voelen voor dummies’.

  1. Begin klein. Elk gevoel start met een fysieke sensatie. Een signaal in jouw lijf. Een kriebel, prikkel, een steek, een flow, een golf, een tinteling! Name it en het bestaat. Begin op te merken hoe het voelt als je je vuist balt, of als je je hand op je buik legt en je adem haalt. En zo ga je steeds wat verder ontdekken. Bijv hoe het voelt als je slecht nieuws op tv ziet, hoe je je voelt als je kind glimlacht naar je. Etc etc.
  2. Heb geduld! Het kan ook zo zijn dat je dingen niet voelt en het niet ‘weet’. Misschien raak je dan gefrustreerd of ervaar je leegte. Wees je bewust dat dat op zich al een gevoel is.
  3. Herkauw je gevoel af en toe. Gevoelens en emoties zijn net als eten dat verteerd wordt. Je moet het rustig verwerken. Echt hoor, jouw boterham is ook niet meteen opgelost als je het doorslikt. Dit doorloopt een nauwgezet verteringsproces waarbij jouw maag de boterhamstofjes gaat herkennen en dan precies de juiste maagsapjes erop loslaat om het in mootjes te hakken. Dit rustige proces mag je ook doorlopen als het om jouw gevoel gaat. Het is gewoon niet perse zo dat je iets meemaakt en je direct voelt wat het is. Soms word je ergens door overvallen, of voel je meerdere dingen tegelijk. En dan heb je tijd nodig om de hele set of situatie te verwerken. Wat kan helpen is om bijvoorbeeld in een schriftje opschrijven wat de situatie was, en erbij schrijven wat je dacht en wat je deed en als het al lukt een begin van wat je voelt. Dus langzaam afpellen en dan ga je waarschijnlijk patronen herkennen. Hey altijd als een type als hij langsloopt dan…..! Hey altijd als ik net weg wil gaan dan merk ik dat ik….Grappig he!
  4. Er zijn soms geen woorden voor! Vaak is het zo dat je niet zo goed antwoord kunt geven op de vraag hoe je je voelt. Dit komt omdat er soms geen woorden zijn die precies uitdrukken hoe je voelt. En de een communiceert liever in beelden (hartje, smiley, bozey) en de ander in geluiden (arrrrg, pffffff, ieeeeuuww). Gevoelens zijn er in allerlei vormen en ze zijn vaak terug te brengen naar vier basis emoties. Deze vier kunnen dan uitwaaieren naar afgeleide emoties. Google maar eens op ‘wiel van emotie’. Dus als je ergens geen woorden voor hebt, kijk dan of je iets ervan herkent in deze vier basisemoties:
    • Blij: energieke, vrolijk, hoopvol, dapper, speels
    • Bedroefd: moe, verveeld, eenzaam, beschaamd, minderwaardig
    • Bang: afgewezen , verward, onzeker, angstig, verlegen
    • Boos; gekwetst, kwaad, kritisch, afwezig jaloers…
  1. Aandacht hebben voor jezelf. Alle begin is moeilijk. Hoe meer aandacht je eraan besteedt hoe beter je in contact komt met jouw emoties. Een mooie start is om je bewust te worden van jouw ademhaling en jouw gevoelens meer mee te laten stromen. Het opmerken dat er gevoelens zijn is de basis. Ik beoefen zelf mindful run. Dat is mindfulness tijdens het hardlopen en wandelen en dat werkt voor mij om in contact te komen met mezelf. Kies hierin vooral jouw eigen vorm en weet dat mindfulness hierin behulpzaam kan zijn.

Dit waren de vijf tips. Google lekker door in jouw hart. En vind je het nog steeds lastig om het op eigen houtje te doen. Vraag mij of een ander dan gerust om hulp. Een luisterend oor, wat steun en begrip zorgt vaak dat we ons weer kunnen verbinden met wat we voelen. Feelin’ better now?

Bedankt voor het downloaden van mijn E-book

Ik wens je heel veel leesplezier met het E-book ‘ Ontdek de 7 essentials voor hardlopen in flow.  Je vindt het e-book direct in jouw mailbox. (check voor de zekerheid ook jouw spambox). En natuurlijk veel loopplezier. Want met de tips en inspiratie in het boek ga je veel lekkerder hardlopen. Go with the Flow

Geen koekie van eigen deeg? Geef toestemming om cookies te plaatsen als je mijn website bezoekt.